Hasiči varujú pred vypaľovaním trávy a suchých porastov

26.03.2013 Prešov

Prešov 26. marca (TASR) - Napriek tomu, že hasiči v Prešovskom kraji v tomto roku zasahovali už pri viacerých požiaroch trávy, kritické obdobie, keď sa zvyšuje počet takýchto výjazdov ešte len príde.
Hovorca Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove Peter Kovalík dnes konštatoval, že takýto spôsob likvidácie suchých porastov môže vážne ohroziť zdravie a životy občanov a rovnako spôsobuje aj značné materiálne škody.
„V priebehu minulého roka vykonal Hasičský a záchranný zbor v Prešovskom kraji 1039 výjazdov k vypaľovaniu trávnatých porastov. V tejto súvislosti evidujeme priame škody za viac ako 119.000 eur. Čo sa týka tohto roka, je to už 30 výjazdov,“ konštatoval hovorca.
Doplnil, že kým vlani pri týchto udalostiach nezaznamenali úmrtie osôb, tento rok už na dôsledky takéhoto požiaru zomrel jeden človek. Materiálne škody, ktoré mali spôsobiť tohtoročné požiare trávy podľa neho zatiaľ nie sú vyčíslené, nakoľko sú v štádiu zisťovania.
„Tragická udalosť sa stala v obci Brezov, okres Bardejov, kde pri vypaľovaní trávy utrpel popáleniny 2. a 3.stupňa 78-ročný muž. Ten neskôr v nemocnici zraneniam podľahol. Podľa dostupných informácií išlo o dosť vysoký porast, vplyvom vetra sa plamene rýchlo šírili a dôchodca im nestihol uniknúť,“ povedal Kovalík.
Pripomenul, že vypaľovanie porastov, tráv a bylín je zakázané a hrozí za to pokuta. Spresnil, že fyzickej osobe môže byť udelená až do výšky 331 eur.
Zdôraznil, že majitelia pozemkov by sa mali o ne starať a pravidelne ich udržiavať. Ak to tak nerobia, pribúdajúcimi niekoľkoročnými suchými porastmi sa riziko požiarov neustále zvyšuje.
„Ak už je plocha zanedbaná, treba tieto porasty odstrániť, určite je to náročnejšie, ale v žiadnom prípade by ich nemali zapaľovať,“ konštatoval Kovalík.
Dodal, že každý človek by si mal uvedomiť, aké riziká hrozia pri podpálení suchej trávy alebo porastu. V prvom rade ohrozuje bezprostredne svoje zdravie a majetok, ale aj zdravie a majetok iných ľudí, o ktorých ani nevie či sa nachádzajú v priestore.
„Tu máme príklad z roku 2008 kedy v Prešove došlo k úmrtiu človeka. Neznámy páchateľ zapálil porast a následne bola nájdené osoba, ktorá aj vplyvom tohto požiaru prišla o život,“ dodáva hovorca.
Pripomína, že v prípade vypaľovania trávy je nebezpečné hlavne riziko rozšírenia sa ohňa na objekty, takým príkladom je požiar hradu Krásna Hôrka.
 

Vyberte región